23948sdkhjf

Analytiker: Öppningen av Shanghai kan skapa nya problem

Den kinesiska staden Shanghai är på väg ut ur en månadslång lockdown, och detta kommer att öka sjöfarten till Europa och USA, vilket mycket väl kan leda till nya problem.

Hamnen i Shanghai är i gång i full fart och kan orsaka problem i hamnar i Europa och USA. Det bedömer analytikern och partnern i konsulthuset Vespucci Maritime Lars Jensen.

– Problemet är att Shanghai är ett svart hål för information. Det är väldigt svårt att få hårda fakta. Men på ett sätt finns den största osäkerheten inte alls i Kina, utan tillbaka i Europa och USA, där ingen vet hur konsumenterna kommer att bete sig, säger han till Finans.

Enligt Lars Jensens uppfattning kan återöppningen leda till nya flaskhalsproblem i hamnarna.

– Man kan hitta ställen där det har blivit bättre och ställen där det har blivit sämre. I breda skollängder är det på intet sätt bra. Det finns fortfarande enorma problem med flaskhalsar, säger han till hemsidan.

Analytikerns bedömning får dock inte fartygsjätten Maersk att ruska på huvudet. Här anar man inte stora utmaningar med flaskhalsar.

– Jag förväntar mig inte direkt någon jättelik ketchupeffekt. Men det är ganska svårt att förutse i nuläget, eftersom det händer så mycket saker globalt som kan påverka världshandeln, säger Anne-Sophie Zerlang Karlsen, operativ chef för Maersk i Asien till Finans.

Hon uppskattar att Maersk kommer att vara igång i full fart från Shanghai inom några månader.

– Jag förutspår inte på något sätt att det kommer att finnas en propp i hela försörjningskedjan, som vi såg senast. Jag skulle säga att i värsta fall förlänger återöppningen flaskhalsarna med några månader. Men det är inget som plötsligt får det hela att explodera, säger Anne-Sophie Zerlang Karlsen till Finans.

Hon tillägger att det för närvarande finns mycket större problem i världen som påverkar internationell handel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
DOM: Fel att utesluta SD-politiker ur facket
Stihl storinvesterar i nya logistiklösningar
Postnord miljardinvesterar i ny fordonsflotta
”Du kan spara en halv miljon om året på Byggbilen”
Einride tar in rekord-kapital
Efter uppköpet – åtta orter blir två regioner
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.109