23948sdkhjf

3 miljarder körda kilometer 2021

Svenska lastbilars trafik ökade med 8 procent under 2021, mätt i körd distans, enligt ett pressmeddelande från Trafikanalys. 

Därmed blev trafikarbetet det högsta sedan 2012, med drygt tre miljarder kilometer körda. Vikten av det transporterade godset var dock på samma nivå som 2020, knappt 500 miljoner ton.

Transporterna har ökat signifikant för varugrupperna Kemikalier och kemiska produkter, Post och paket samt Utrustning för transport av gods. Av den totala godsmängden går 99 procent inrikes inom Sverige. Mängden gods i varugrupperna Post och paket har ökat med 70 procent och Hushållsavfall, annat avfall och returråvara med 46 procent (båda signifikanta ökningar), jämfört med 2020.

Av knappt 3 miljarder kilometer som kördes med lastbil inom Sverige under 2021 var 19 procent utan last. Detta är i nivå med föregående år. Störst andel kilometer utan last, närmare hälften, hade transporter med malm, jordbruksprodukter, kol och andra mineraler. Tomtransporter uppstår där det är svårt att hitta en returtransport som passar för fordonet och rutten. Varugrupperna Post och paket, Styckegodssamt Utrustning för transport av gods hade lägst andel körda kilometer utan last, 3–5 procent.

Trafik och transporter med svenska lastbilar har mätts på samma sätt sedan år 2012. Sedan dess har godsvikten ökat med 29 procent medan antalet transporter har ökat med 13 procent. Ökningen för körda kilometer och transportarbetet har huvudsakligen skett under 2021.

Uppgifterna är hämtade ur rapporten ”Lastbilstrafik 2021”, som kan laddas ner på www.trafa.se/lastbilstrafik. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Statisticon AB har producerat rapporten på uppdrag av Trafikanalys. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Maersk har hittat lösning på att lämna Ryssland
Så mycket lägger Scania i sin nya riskkapitalfond
Klamrade sig fast på roder i elva dagar
Veckans konkurser: Nio åkerier lägger ner
Bluffen: Lastbilsköpet gick i stöpet – lurad på nära miljonen
Arla varslar alla förare i Linköping
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.188