23948sdkhjf

Volvo ökar trots oroligheter på marknaden

Volvokoncernens kvartalsrapport är här, och de första tre månaderna av 2022 summeras med fortsatt ekonomisk tillväxt, trots geopolitisk oro på marknaden och efterdyningar av pandemin.

Under det första kvartalet ökade koncernen sin nettoomsättning med 12 procent till 105,3 miljarder kronor, jämfört med 94,0 miljarder vid samma tidpunkt förra året. Men trots ökad omsättning, påverkar Rysslands invasion av Ukraina såväl Volvos verksamhet, som många andra företags produktioner.

I samband med kriget och sanktioner mot Ryssland, avbröt Volvo sin försäljning och produktion i landet. Koncernens tillgångar relaterade till Ryssland uppgår till cirka 9 miljarder kronor, varav 4,1 miljarder kronor reserverades under det första kvartalet med en negativ påverkan på rörelseresultatet.

”Det pågående kriget är förödande för Ukraina och mina tankar går till alla som lider. Vi gör vad vi kan för att stödja drabbade kollegor, familjer och samhällen.” skriver Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo, i kvartalsrapporten.

Samtidigt är efterfrågan på lastbilar hög. Koncernen har stora orderböcker med långa leveranstider, vilket skapat en restriktiv orderläggning och påverkat orderingången negativt.

”Vi gör allt vi kan för att minska de långa ledtiderna till våra kunder. Leveranskedjan fortsatte att vara ansträngd, vilket orsakade störningar och produktionsstopp även under kvartalet ett.” fortsätter Martin Lundstedt.

Trots problemen ökade lastbilsleveranserna med 6 procent till 55.600 fordon, vilket är rekord för ett första kvartal. Nettoomsättningen steg med 31 procent till 69,6 miljarder kronor.

Inom bussegmentet ser Volvo tecken på ökad efterfrågan på bussar efter att restriktioner släppt och covid-19 inte längre anses som en samhällsfarlig sjukdom. Under det första kvartalet ökade nettoomsättningen inom Bussar med 28 procent till 3,1 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109