23948sdkhjf

Transport varslar om blockad

I måndags trädde Svenska Hamnarbetarförbundets blockad av fartyg kopplade till Ryssland i kraft efter att de under en längre period varslat om blockad. Nu ansluter Transportarbetarförbundet sig till varsel om blockad. Det meddelar förbundet i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 maj kommer Transports medlemmar inte att hantera ryska fartyg, ryskflaggade fartyg eller fartyg kopplade till Ryssland. Varslen om en blockad är en protest mot Rysslands invasion av Ukraina, och i pressmeddelandet skriver Transport att de diskuterat frågan sedan Ryssland invaderade landet.

– Frågan om blockad är ytterst komplicerad eftersom det bara är en väldigt liten del av de ryska handelsfartygen som anlöper svensk hamn. Effekten av en icke EU-samordnad blockad riskerar att få väldigt liten påverkan. Förhoppningsvis kan det här sätta press på övriga EU länder att agera, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport, i en kommentar.

Samtidigt anser Transport att ett beslut om en gemensam EU hantering är det bästa, men menar att situationen nu är sådan att de väljer att agera.

– Det kan uppstå brist på vissa varor. Det är anledningen till att vi lägger vårt varsel en månad framåt i tiden. För att ge möjlighet till företag att hitta andra leverantörer än ryska, samt att de ska kunna ta hem redan köpta och betalda varor som redan är på väg till Sverige, fortsätter Tommy Wreeth.

Varslet gäller i första hand till 31 maj 2022 men kan komma att förlängas. 

Texten uppdateras

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109