23948sdkhjf

Besiktningsstatistik: Hög andel brister på släp

Svensk bilprovning har släppt sin besiktningsstatistik för 2021, och resultatet visar att tunga släp fick flest körförbud jämfört med något annat fordonsslag som besiktigades under fjolåret.

Totalt genomförde Bilprovningen besiktning av 19 000 tunga släp under förra året, där sex av tio fick anmärkningar och fyra av tio släp fick anmärkning med krav på efterkontroll. Utöver det bedömdes 300 släp utgöra en säkerhetsrisk och fick körförbud. Det framgår av Bilprovningens statistik för 2021 som menar att det är en hög andel jämfört med andra fordonsslag.

Av de fel som hittades, stod majoriteten för brister i bromssystemet, hjulsystemet och i styrsystemet. När det kommer till de 1,6 procenten av släpen som fick körförbud, låg otillräcklig bromsförmåga och allvarliga rostskador till grund för körförbudet.

Samtidigt som flertalet släp lämnade besiktningen med anmärkning eller körförbud, ser Bilprovningen en positiv trend jämfört med föregående års statistik. Från 2020 till 2021 sjönk andelen släp som fått anmärkning med krav på efterkontroll från 44 till 43,6 procent och andelen som fick körförbud minskade också, från 1,7 till 1,6 procent.

– Det är positivt att anmärkningarna på bromssystemen har minskat med 2,9 procent. Jag hoppas att trenden håller i sig och att vi fortsatt får se fler fordon med färre fel. På sikt bidrar det till en ökad trafiksäkerhet och en vinst för hela samhället, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen i en kommentar.

Av de tunga släp som fått körförbud, hade Västerbottens län högst andel med 3,3 procent medan Uppsala län hade lägst andel med 0,4 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125