23948sdkhjf

Postnord testar självkörande robot

Postnord har lanserat sin första självkörande leveransrobot, detta meddelar företaget i ett pressmeddelande. Roboten "Hugo" kommer att testas i nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden, Stockholm, under 2022.

– PostNords vision är ju att göra vardagen enklare, och det är syftet också här. Det vi gör ska underlätta vardagen för våra kunder och mottagare. Vi behöver testa och förstå hur Hugo passar in i den visionen, säger Pernilla Kolni, som är Business Innovation Officer på Postnord och ansvarig för Hugo-projektet.

Hänsyn till miljön var grundfundamentet när Hugo Delivery AB samt att roboten ska upplevas som trygg av omgivningen. Därför är roboten liten och rör sig i normal gånghastighet. Formen är geometriskt enkel och har lampor som tydligt signalerar vart roboten är på väg.  

– Tanken är att Hugos framtoning ska hjälpa till att överbrygga glappet mellan robot och människa och övervinna den avvaktande inställning som många av oss känner inför ny teknik. Exakt vad han ska göra kommer testerna styra till stor del, men det kan handla om många olika sorters uppdrag, säger Carl Berge, grundare av Hugo Delivery. 

– Genom testerna vill vi lära oss mer om interaktioner mellan robotar och människor men också få fler insikter i kundupplevelsen. Säkerhetsaspekten är också viktig: vi ska se till att människor upplever Hugo som säker. Den tekniska stabiliteten är också något vi vill studera. Vi vill helt enkelt testa för att lära oss, kan man säga, säger Pernilla Kolni.

PostNords innovationsteam tror att robotar kommer spela en viktig roll inom den framtida logistiken där målet är hållbara och fossilfria städer.

– Hugo kan bidra till minskade koldioxidutsläpp. Skillnaden mellan att använda Hugo för en leverans jämfört med att ta en vanlig bil till ett ombud är stor, och jämfört med en lätt lastbil är Hugos utsläpp flera hundra gånger mindre. Dessutom uppstår inga personalkostnader och eftersom Hugo färdas så tyst kan han användas dygnet runt för leveranser. Att kunna förlänga tidsfönstret så här ser vi leder till högre bekvämlighet för de boende, säger Pernilla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158