23948sdkhjf

Ökat intresse för förnybart drivmedel

Intresset för flytande biometan som fartygsbränsle ökar och inom några år kan sjöfarten ha möjlighet att byta fossil LNG mot förnybar flytande metan som kommer från svenska biogasanläggningar, enligt Chalmers.

I dagsläget drivs många fartyg av LNG, men flera svenska rederier har börjat blanda in biodrivmedel för att uppnå en fossilfri drift. Samtidigt är det två till tre gånger så dyrt att använda förnybart drivmedel jämfört med fossilt, dock kan EU:s utsläppshandelssystem jämna ut kostnadsskillnaderna om sjöfarten implementeras i systemet.

Enligt Chalmers forskning är det möjligt att producera de mängder flytande biometan sjöfarten behöver och tiofaldiga dagens produktion till 20 TWh per år, 2045.

Det är en enorm utbyggnadstakt, en kraftsamling för hela samhället. Men klarar vi det skulle alla fartyg som bunkrar fossil LNG i Sverige kunna välja grönt redan om några år, säger projektledaren Karl Jivén, IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.

Forskargruppen har genomfört analyser av nuvarande och planerad produktionskapacitet, samt bedömt framtida biogas- och elektrometanproduktion. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vägforum 2023: Kostnader för nationell plan under lupp
Ny vd för Castellum utsedd
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Craft går från manuellt lager till helautomatiserat
DSV säkrar halvledarindustri – köper två logistikbolag
Tågkaoset kan ta år att arbeta bort
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.112