23948sdkhjf

Regeringen om bränslepriset: "Titta brett på åtgärden"

Under tisdagen höll finansminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Max Elger (S) pressbiefing med anledning av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Sedan landets invasion av Ukraina har bland annat finansmarknaden satts i gungning och priserna på råolja och naturgas stigit.

I Sverige är den finansiella stabiliteten god, men de kraftigt stigande priserna på gas och olja påverkar svenska konsumenter genom högre kostnader på drivmedel och el.

– Den globala priset på råolja har ökat och har påverkat priset på diesel och bensin tydligt i Sverige. Det speglar den osäkerhet som finns om marknaden framöver, säger Mikael Damberg (S), finansminister under pressträffen.

Sveriges användning av naturgas utgör å sin sida omkring två procent av den totala svenska energikonsumtionen, och främst är det i södra Sverige som energipriset har ökat.

– Vi ser att den eskalerade situationen har gjort att priset på olja och gas har stigit. En betydande andel av Europas naturgas importeras från Ryssland. I det här sammanhanget är det positivt att Sverige har en låg användning av gas, men naturgasen går upp innebär det högre elpriser i Europa vilket också påverkar Sverige, fortsätter Mikael Damberg.

Kan påverka den svenska exporten”

– Vi ser nu prisökningar på energi- och drivmedel som kan komma att fortsätta att öka, det beror mycket på omvärldshändelser. Därmed har vi en finansiell osäkerhet, men vi ser ingen risk för finansiell instabilitet. Utöver det ser vi att vi kan påverkas i flera led med högre livsmedelspriser och lägre tillväxt i omvärlden. En läge tillväxt i Europa kan påverka den svenska exporten negativt och leda till lägre tillväxt i Sverige. Men konsekvenserna beror på hur situationen utvecklar sig.

Sedan kriget i Ukraina utbröt har bensinpriset stigit kraftigt, och på tisdagen låg bensinpriset på 22:99 kronor litern medan priset på dieseln har höjts till 26:97 kronor per liter. Under pressträffen berättade Mikael Damberg att de ser över stöd och skattesänkningar till följd av den rådande situationen.

– Vi jobbar hårt med de här frågorna just nu och vilka händelseutvecklingar vi kan se samt vilka möjliga åtgärden som är lämpliga att vidtaga. I det här läget utesluter jag inte en viss åtgärd, man måste kunna titta brett på åtgärden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.394