23948sdkhjf

Regeringen: Så påverkar kriget utrikeshandeln

Under måndagen höll näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och utrikeshandelsminister Anna Hallberg en pressbriefing om Rysslands invasion av Ukraina och hur det påverkar det svenska näringslivet.

Sedan kriget utbröt har regeringen haft kontakt med företrädare för näringslivet och fackliga organisationer. När det gäller Ryssland har många företag stängt sina verksamheter samtidigt som det finns en oro för hur sanktionerna kommer att påverka, bland annat gäller det tillgång på arbetskraft och råvaruinförsel.

– Förutsättningarna för handel och företagande ändras varje dag, nästan varje timme, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson under pressbriefingen.

Myndigheter arbetar med att samla information om hur sanktionerna kan påverka företagen i Sverige.

– En så länge vittnar de svenska fackförbuden om en begränsad påverkan på arbetstagare i Sverige och vi har inte fått många signaler om varsel. Konsekvenserna av kriget i Ukraina för ekonomin beror på hur situationen utvecklar sig i det längre perspektivet, säger Karl-Petter Thorwaldsson och fortsätter:

– Konsekvenserna av Rysslands invasion kan bli allvarliga för världsekonomin för företag och näringslivet.

När det gäller utrikeshandel har företag berättat om flera försvårande omständigheter. Omkring 500 företag finns i Ryssland, och många av dem har pausat sin verksamhet i landet. De omständigheter som Anna Hallberg nämner är sanktioner, färre transportvägar och stopp för leverans av varor, samt att det är etiskt svårt att bedriva handel med Ryssland.

– Ryssland kan inte vara den handelsparter till Sverige och EU som man har varit, tvärt om. Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina har gjort det omöjligt för svenskt samarbete, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

– Väpnad konflikt påverkar givetvis ekonomiskt. Vad gäller handel med Ukraina är den mycket begränsad, lika så med Belarus. Handeln med Ryssland är större samtidigt som Sveriges behov av import är låg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stororder för Volvo till Australien
Oslo-Stockholm får högsta prioritet
BÖTER: Förare tog inte rast i tid
Extrem brist på förare i Norrbotten
Veckans konkurser: Fem åkerier i konkurs, en budfirma
Komponentbristen: Vip-kö för ellastbilar
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.11