23948sdkhjf

Sjöfartsverket tar över isbrytningsverksamheten

Isbrytarverksamheten i Sverige hanteras i dag av en privat aktör genom upphandling, och har så varit sedan 2000. Nu kommer Sjöfartsverket att ta över driften när det nuvarande avtalet löper ut i maj 2023.

Verksamheten klassas numera som en samhällskritisk resurs. Det nuvarande avtalet om isbrytarverksamheten uppgår till omkring 350 miljoner kronor per år, och innefattar bemanning och hela verksamheten omfattar 180 personer.

– Vår nuvarande leverantör har gjort ett utmärkt jobb och vi har varit väldigt nöjda. Samtidigt är det nya förutsättningar idag och vi behöver se till helheten, både vad som är bäst för medarbetarna och för Sjöfartsverket, säger Fredrik Backman, rederidirektör i en kommentar.

Mot bakgrund av klassificeringen har bland annat IT, miljö, HR och säkerhetsfrågor förändrats, och Sjöfartsverket skriver att medarbetarna på isbrytare troligtvis kommer att få förändrat uppdrag i framtiden, exempelvis genom ett ökat samarbete med Försvarsmakten.

– Vår sammanlagda bedömning gör att vi väljer att införliva verksamheten inom vår egen organisation. Avsikten är att erbjuda medarbetare på isbrytarna att fortsätta utvecklas inom vår organisation, fortsätter Fredrik Backman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078