23948sdkhjf

550 miljoner till elektrifiering av tunga transporter

Under 2022 kommer 550 miljoner kronor att avsättas för stöd till arbete med elektrifiering av tunga transporter. Det meddelar regeringen efter att ha beslutat om en förordning som statligt stöd till regionala elektrifieringspiloter.

– Elektrifieringen av transporter gynnar Sveriges välstånd, bidrar till den gröna industriella revolutionen i hela landet och skapar förutsättningar för fler jobb. Genom detta stöd på 550 miljoner kronor ger vi utvecklingen av eldrivna tunga transporter mer kraft framåt genom att påbörja en snabb och smart utbyggnad av laddstationer, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i en kommentar.

Syftet är att påskynda elektrifieringen av transporter och stödet riktar sig till aktörer som vill bygga distributionskedjor med ladd- eller tankinfrastruktur för vätgas till tunga fordon. Stödet ska täcka 100 procent av investeringskostnaden.

– Med elektrifieringspiloterna ställer vi om yrkestrafiken så att den blir effektiv och klimatsmart. Intresset är rekordstort, förra året fick vi över 260 aktörer i hela landet att avge egna löften för att elektrifiera sina transporter. Det är nu vi ställer om. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Regionala elektrifieringspiloter är projekt där aktörer som går samman för att bygga infrastruktur med strategiskt placerade laddstationer eller tankstationer för vätgas och som möjliggör tunga elektrifierade lastbilstransporter och optimerade logistikflöden inom ett område med omfattande behov av godstransporter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Oslo-Stockholm får högsta prioritet
BÖTER: Förare tog inte rast i tid
Extrem brist på förare i Norrbotten
Veckans konkurser: Fem åkerier i konkurs, en budfirma
Komponentbristen: Vip-kö för ellastbilar
Stoppades med stulna markvibratorer – åtalas för grovt häleri
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.11