23948sdkhjf

Containerpriser löper amok – nästan två miljoner kronor om dagen

Charterpriserna för containerfartyg stormar mot nya rekordhöjder.

Containerfartyget 'X-Press Mekong' hyrs i 50 dagar för så mycket som 175 000 dollar om dagen. Det kan omvandlats till omkring 1 800 000 svenska kronor och är det dyraste dagspriset hittills som har bekräftats för fartyg av den storleken. 

Det skriver Splash247.com.

Bland andra uppmärksammade och nyligen slutna charteravtal finns containerfartyget 'Messina' på 2 452 teu, som hyrts in för 80 000 dollar, lite mer än en halv miljon kronor om dagen i 12 månader.

– Den här takten är en absolut rekordhög nivå för ett standard- och relativt enkelt fartyg i den här åldern och för denna varaktighet, konstaterar analysföretaget Alphaliner om det 25-åriga fartyget i sin senaste veckorapport.

Det finns också obekräftade rapporter om ett Panamax-fartyg på 4 300 teu chartrat under en kort period till ett dagspris på 230 000 dollar, vilket är mer än en och en halv miljon kronor.

Analytiker har tidigare varnat för att det knappa tillgängliga tonnaget kan innebära att priserna ligger kvar på extraordinära nivåer under större delen av året, och att det till och med kan finnas så många slutsålda fartyg att ny last bara kan beställas fram till 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08