23948sdkhjf

E4-bygget fick Barslund på fall

Barslund räknade fel på det svenska projektet, ett misstag som kostade företaget så mycket pengar att det blev en starkt bidragande orsak till konkursen i måndags.

Flera stora byggen och anläggningsarbeten har påverkats eller pausats efter att Barslund, en av Danmarks största markentreprenörer, gick i konkurs i måndags.

Entreprenads danska systertidning Licitationen berättade i tisdags att det handlar om tre projekt i Danmark och ett i Sverige, en lista som dock blivit ännu längre, inte minst i Danmark.

För svensk del är det ombyggnaden av E4 mellan Ljungby och Toftanäs som drabbats.

Barslund hade hela entreprenaden och enligt konkursförvaltaren Henrik Steen Jensen var det just det projektet som ledde till konkursen eftersom E4-bygget kostade Barslund många miljoner kronor i månaden.

– Till sist fick man slut på krut, förklarade Henrik Steen Jensson för Licitationen i måndags.

Redan i somras kunde Licitationen rapportera om att en del kostsamma tvister och det svenska E4-projektet fått Barslund att blöda, de ekonomiska problemen var så stora att de fick ta akut hjälp av banker för att överleva.

Barslunds vd Henrik Krabbe berättade då att det skett en felkalkylering i storleksordningen 200 miljoner kronor.,

– Vi var 200 miljoner billigare än NCC, som nog hade det rätta priset, sade han till Licitationen.

Anledningen till felräkningen uppgavs bland annat vara att man inte tagit höjd för olika vattenskyddsområden.

Barslunds ambition var dock att göra klart projektet.

– Vi tappar en hiskelig massa pengar på det, sade Henrik Krabbe då.

Nu står både E4-bygget och många andra Barslundprojekt helt stilla.

Företaget meddelade i samband med konkursen i måndags att man arbetar för högtryck på att hitta en lösning så att både byggandet och medarbetarna ska kunna fortsätta i ny regi.

E4-utbyggnaden innebär att 3,2 mil mellan Ljungby och Toftanäs ska byggas ut till motorväg. Arbetet är indelat i fem etapper och tanken var det det hela skulle vara klart i slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079