23948sdkhjf

Stor fraktefterfrågan ger Maersk rekordvinst

Strikt kostnadskontroll. Flexibel kapacitetshantering och intensivt utnyttjande av världens största containerflotta. Och så hjälp på traven av en containermarknad som löpt amok till följd av de nordamerikanska konsumenters växande efterfrågan på importerade varor från de asiatiska fabrikerna.

Det är Maersks egen förklaring till siffrorna som framkommer i det nyligen publicerade räkenskaperna för tredje kvartalet, och de coronadrabbade året 2021. Ett räkenskap där intäkterna har skjutit i höjden och under kvartalets tre månader resulterat i inte mindre än 16,6 miljarder dollar.

Det är enn ökning med 9,9 miljarder dollar jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Rörelseresultatet (ebitda) har ökat till 6,9 miljarder dollar. Det var "bara" 2,2 miljarder dollar under det tredje kvartalet 2020.

Tillbaka till slutresultatet, finns det 5,4 miljarder dollar till A.P. Møller Mærsk från kvartalet, en fördubbling från de 'blygsamma' 927 miljonerna dollar under det tredje kvartalet 2020.

– På en ovanlig marknad som kännetecknas av hög efterfrågan främst från USA och en global försörjningskedja som har utmanats till följd av pandemin, fortsätter vi att utöka kapaciteten och lägga till nya lösningar så att kunderna kan få ut sina varor, säger vd:n. Søren Skou i ett officiellt uttalande om räkenskaperna.

Företaget kommer att utöka sitt aktieåterköpsprogram med ytterligare 5 miljarder dollar under åren 2024 till 2025.

Förslaget kommer från bolagets styrelse och ska nu godkännas på årsstämman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Så mycket har Frode Laursen minskat koldioxidutsläppen
Lastbilstillverkaren Scania stänger sin fabrik – bygger om till el
Freja expanderar i Kina
SGL hämtar tidigare Maersk-vd till styrelsen
100 000-tals byggtransporter kör genom Stockholm – i onödan
Nytt avtal med Frode Laursen ska få ner Danones utsläpp

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094