23948sdkhjf

Volvo lastvagnar ökade leveransen med 30 procent under Q3 

I kvartalsrapporten som Volvokoncernen släppte under torsdagsmorgonen, visades en stark efterfrågan  Volvos lastbilar. Koncernen skriver att mycket är tack vare de höga transportvolymerna och ökade lönsamhet för kunder som rådigt under Q3 men också att många valt att byta ut gamla lastbilar och utöka sina lastbilsflottor. 

Under det tredje kvartalet levererade Volvo lastvagnar 103 ellastbilar och senast i oktober mottog Volvo en order på 100 tunga lastbilar, vilket är den största beställningen hittills. 

Den totala orderingången på lastbilar minskade dock med fyra procent under det tredje kvartalet till 51 118 lastbilar samtidigt som leveransen ökade med 30 procent till närmare 44 000 lastbilar. 

I Europa minskade antalet ordar på tunga- och medeltunga lastbilar med 34 procent, medan leveransen ökade med 16 procent. Den totala marknadsandelen för Volvo lastvagnar minskade till 15,7 procent medan för tunga batterielektriska lastbilar ökade marknadsandelen till 42,5 procent. 

Att efterfrågan på lastbilar inte återspeglas i antalet ordar, menar koncernen i rapporten bero på att de varit restriktiva på orderläggningar på grund av långa leveranstider och redan stora orderböcker. 

Martin Lundstedt, vd och koncernchef kommenterar Q3 i rapporten: 

”Under Q3 2021 var efterfrågan god på Volvokoncernens produkter och tjänster på de flesta marknader världen över. Vi ökade vår nettoomsättning till 85,3 miljarder kronor med en stark tillväxt inte minst i serviceaffären. Kvartalet påverkades dock av brist på halvledare, andra komponenter och fraktkapacitet vilka resulterade i produktionsstörningar och ökade kostnader. Vi levererade trots det ett justerat rörelseresultat på 9,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en marginal på 11,0 procent” 

De som hade störst orderingång under Q3 var Nordamerika som ökat antalet ordar med 75 procent. Sammantaget ökade Volvo lastvagnars nettoomsättningen med 26 procent till 53.401 miljoner kronor. 

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109