23948sdkhjf

Misstänkt våldtäkt ombord Maersks containerfartyg

Ett misstänkt fall av våldtäkt ombord på ett USA-flaggat containerfartyg har chockat den nordamerikanska allmänheten och fått A.P. Møller-Mærsk att inleda en utredning av fallet. Utredningen ska titta på orsaken till att företagets egen rapporteringsfunktion för incidenter till sjöss inte har avlyssnat fallet.

En anonym reporter rapporterade till en whistleblower-webbplats att hon som 19-åring blev våldtagen av en besättningsmedlem ombord på ett amerikanskt flaggat Maersk-fartyg. Besättningsmedlemen ska vara en person som tjänstgjorde som ingenjör på fartyget. Kvinnan rapporterar att hon aldrig anmälde våldtäkten till fartygets kapten hela tiden som hon fruktade konsekvenserna, eftersom hon var av uppfattningen att gärningsmannen och kaptenen var i vänskapliga förhållanden med varandra.

Kvinnan utbildade sig till navigatör och tjänstgjorde på Maersk-fartyget som en del av utbildningen.

De senaste dagarna har A.P. Møller-Mærsk lyckades identifiera fartyget i fråga och dess besättning, och har till och med identifierat ingenjören som kvinnan menar är gärningsmannen.

Detta har resulterat i att de fartygsbefäl som tjänstgjorde på fartyget har stängts av medan ärendet utreds.

Samtidigt samarbetar Maersk med US Maritime Administration och andra maritima intressenter i USA för att ta itu med frågan.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125