23948sdkhjf

Maserfrakt i stort avtal – ska leverera vätgas

Maserfrakt, ett av Sveriges största maskin- och transportförmedlingsföretag, tecknar avtal med energiföretaget Svea Vind Offshore om leveranser av vätgas för fordonsdrift. Vätgasproduktionen kommer att ske i Gävle eller Borlänge med preliminär start kring årsskiftet 2022–2023.

– För oss har utfasningen av fossila drivmedel högsta prioritet och elektrifiering via vätgas är en av de viktigaste pusselbitarna i det arbetet. Vi startar med ett antal vätgasdrivna lastbilar och räknar med att skala upp snabbt i takt med att utbudet av vätgasdrivna fordon och billig förnybar elproduktion växer, säger Per Bondemark, vd på Maserfrakt.

MaserFrakt, med cirka 1500 lastbilar och maskiner, är ett av Sveriges största maskin- och transportförmedlingsföretag med verksamhet i Dalarna och Gävleborg. Några av företagets distributionsterminaler finns i Borlänge och Gävle, och på någon av dessa orter kommer Svea Vind Offshore att etablera en ny anläggning för vätgasproduktion. Företagen har upprättat ett avtal som innebär att Svea Vind Offshore garanterar vätgasleveranser till fast pris under ett antal år.

– Vätgasproduktionen kommer att vara anpassad mot efterfrågan och kan utökas snabbt vid en ökad efterfrågan. Vi har bra alternativa lokaliseringar både i Gävle och Borlänge, valet av plats styrs dels av vilka ytterligare köpare av vätgas vi får, dels av tillgången till förnybar el. Vi bygger en flexibel lösning men vill starta så storskaligt som möjligt säger Mattias Wärn, vd på Svea Vind Offshore.

Maserfrakt beslutade redan förra året att investera i en tankstation för vätgas i Borlänge, det är den som kommer att förses med grön vätgas från Svea Vind Offshore, med preliminär start kring årsskiftet 2022–2023.

– Omställningen till elektrifiering och vätgasbaserade energilösningar som pågår inom industrin visar vägen även för transportsektorn. Redan den pilotsatsning på vätgasdrift som vi gör nu har förutsättningar att bli lönsam, säger Per Bondemark som har bakgrund från ledande positioner i olika industriföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11