23948sdkhjf

Höstbudgeten: 3,9 miljarder till transportsektorn 2022

Miljö- och klimatminister Per Bolund och infrastrukturminister Thomas Eneroth presenterade på måndagseftermiddagen delar av regeringens höstbudget.

Totalt presenteras en rad åtgärder för cirka 3,9 miljarder kronor för transportsektorn 2022 och runt 3 miljarder tillförs 2021. 1 miljard kronor skjuts till för järnvägsunderhåll. Utöver att förbättra standarden och stärka tillgängligheten främjar åtgärderna också sysselsättning i företag inom till exempel bygg- och anläggningssektorn, maskinentreprenörer och leverantörer i hela landet. 500 miljone kronor satsas på trimnings- och miljöåtgärder under 2022, åtgärder som ska stärka kapaciteten på spåren bland annat. Man föreslår också en efterlängtad sänkning av banavgifterna.

Sjöfartsverket tillförs 300 miljoner kronor per år 2023-2024 för att stärka myndighetens ekonomi och 100 miljoner kronor i breddad ekobonus. Ekobonusen är riktad till bland annat sjötransporter, järnvägstransporter och godstransporter som sker med mer än ett transportsätt och åtgärder som effektiviserar omlastning av gods och stimulera nya transportlösningar. För att påbörja omställningen av Sjöfartsverkets egna fartygsflotta till att bli fossilfri föreslår regeringen att myndigheten får ett ökat anslag om 45 miljoner kronor per år 2022 till 2024 och därefter 6 miljoner kronor per år varaktigt.

Ett stöd på en miljard kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna tillförs 2022 och 111 miljoner kronor satsas på att genomföra ett nationellt biljettsystem. Regeringen avser även att satsa på nattågstrafik till och från övre Norrland samt Jämtland.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08