23948sdkhjf

Michelin ska producera däck av återvunnen plast

Målet är att de första Michelin-däcken, gjorda av återvunnen plast, ska rulla på vägarna redan 2024. Bakgrunden är det stora plastavfallet. Företaget skriver att  det varje minut hamnar plastavfall i havet som motsvarar vad en lastbil rymmer. Med det menar Michelin att nästan fyra miljoner PET-flaskor kan återvinnas varje år för att användas som fyllmedel i däck. 

– I ett däck kan vi bearbeta upp till 143 yoghurtburkar och cirka tolv och en halv PET-flaskor med de högteknologiska återvinningsprocesserna. Vi vill ta itu med samhällets plastproblem och erbjuda lösningar, säger Peyman Sabet, affärsutvecklingschef på Michelin Europe North. 

Exakt hur satsningen kommer att gå till, kommer företaget meddela vid Bilsalongen IAA i München i september. Dock berättar företaget att deras anställda med Michelingubben Bibendum i spetsen, ska vandra genom Münchens gator och samla ihop plast till de första 100 däcken. 

Premiumdäcken kommer att tillverkas av 40 procent hållbara material såsom naturgummi eller solrosolja från år 2030 och helt och hållet av hållbara råvaror år 2050. 

 Hållbarhet är en central byggsten. Vi vill få människor att tänka mer på miljön och sin egen säkerhet när de köper däck, istället för att bara jaga fyndpriser, fortsätter Peyman Sabet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095