23948sdkhjf

1,3 miljarder till region Dalarna – nu utvecklas transportinfrastrukturen

Region Dalarna fick en ekonomisk tillökning på nära 14 procent, när regeringen tog fram den ekonomiska ramen för utveckling av landets transportsystem som ska gälla mellan åren 2022 och 2033.

799 miljarder är summan regeringen satt för att utveckla transportsystemet i Sverige. Av dem tilldelas region Dalarna 1,3 miljarder kronor. Nu ska regionen ta fram en plan för infrastrukturen, för så väl godstransport som för passagerartrafik. 

För Region Dalarna innebär det att planen bland annat ska bidra till att de transportpolitiska målen och klimatmålen som är satta för perioden nås. Som utgångspunkt i arbetet använder vi oss bland annat av Dalastrategin och regional systemanalys, säger Birgitta Sacrédeus, (Kd), ordförande regionalutvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande. 

 Det finns också ett ökat behov av satsningar på cykelåtgärder, så även där kommer Trafikverket att samfinansiera länsplaner med åtgärder kopplade till byggande av cykelvägar, fortsätter hon.  

Trafikverket har fått i uppdrag att upprätta förslag till en övergripande nationell plan för utveckling av transportinfrastrukturen. Planen ska bidra till att klimatmålen nås, järnvägen i norra Sverige byggs utNorrbotniabanan ska färdigställas, nya stambanor för höghastighetståg, underhåll och investeringar i nya spår, vägunderhåll med fokus på bärighet och tjälsäkring samt etappvis utbyggnad av elvägar. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094