23948sdkhjf

Köpenhamn får ny containerterminal

Inom några år kommer en ny containerterminal att vara klar i Köpenhamn, det meddelar utvecklingsföretaget By & Havn i ett pressmeddelande.

Den befintliga containerterminalen vid Levantkaj i Köpenhamns norra hamn är fortfarande i bruk och kommer inom de närmaste åren att flyttas till Ydre Nordhavn med nya, moderna faciliteter och med möjlighet till en expansion.

– Köpenhamn har alltid varit en handelsstad och det är viktigt att vi kan hjälpa till att upprätthålla stadens både historiska och affärsmässiga betydelse. Som en viktig nyckelpunkt i distributionskedjan och med en plats nära slutkunderna kan vi samtidigt göra det så hållbart som möjligt, säger By & Havns vd Anne Skovbro.

Den tidigare terminalen vid Levantkaj uppgår till cirka 140 000 kvadratmeter. När den nya terminalen i Ydre Nordhavn utvidgas helt kommer den att uppgå till cirka 165 000 kvadratmeter. Priset för att bygga den nya containerterminalen inklusive kranar, vägåtkomst och andra anläggningar förväntas uppgå till cirka 800 miljoner DKK. Containerterminalen kommer att ha två nya containerkranar, ett alternativ för en kajlängd på upp till 550 meter och ett vattendjup på upp till 12,5 meter. Den är 2,5 meter djupare än den nuvarande containerterminalen har.

Arbetet med att bygga den nya Nordhavn-tunneln under Svanemøllebugten är igång, och när tunneln är klar 2027 kommer transport till och från containerterminalen att få direkt tillgång till motorvägnätet runt Köpenhamn via tunneln.

Barbara Scheel Agersnap, vd för Köpenhamns Malmö Hamn, ser också en klimatvinst i den nya terminalen.

– Mer trafik på de blå motorvägarna är en hörnsten i övergången till en grönare transportsektor, och därför kommer den nya fullserviceterminalen i Köpenhamn att gynna klimatet - inklusive att konsolidera den framtida leveransen av varor och varor till Stor-Köpenhamn och hela i östra Danmark, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.062