23948sdkhjf

Rekordmånga smuggelhundar stoppade

Suget efter en hundvalp under pandemin är fortsatt stort. Under första halvåret 2021 stoppades rekordmånga smuggelhundar, hela 259 hundar hindrades från att komma in i Sverige.

– Vi ser en klar koppling till pandemin. Förra våren märkte vi inte av någon direkt ökning men i höstas, när allmänheten insåg att pandemin skulle bli långvarig, så ökade efterfrågan på hundar kraftigt och den tendensen håller i sig. Den nationella marknaden kan inte förse alla som vill köpa hund så då ökar den illegala införseln av hundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

- Köp inte en valp via nätet som du gör med andra produkter. Köp från uppfödare i Sverige eller via seriösa kontakter.
- Var inte blåögd, en sjuk hund kan kosta dig tiotusentals kronor i veterinärvård.
- Det är efterfrågan som styr. Tullverket eller andra myndigheter kan inte stoppa den här illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.

Statistiken från Tullverket visar också att 189 av de 259 stoppade hundarna återutfördes till det land de kom ifrån under perioden jan-juni 2021. Det är fler än under hela förra året då 165 hundar fick resa tillbaka. Men bara för att en hund avvisas betyder det inte att den stannar där. Smugglarna kan göra ett nytt försök när de har tvingats återvända med sina hundar.  Det finns fall där avvisade hundar dykt upp på marknaden några dagar senare.

Alla hundar som stoppas vid gränspassagerna är inte offer för organiserad smuggling. Ibland handlar det om ren okunskap från hundägarens sida om vad som krävs för att få föra in en hund i Sverige. Den där söta valpen som köpts via nätet från en valpfabrik i Polen eller Rumänien kan ha både rabies och andra allvarliga sjukdomar. Utan vaccinationspass och intyg från godkända veterinärer släpps inte hunden in i landet.

Smuggelhundar har också blivit ett arbetsmiljöproblem. Valparna är många gånger väldigt sjuka och har blivit illa åtgångna under sin resa till Sverige. Då tvingas tullpersonalen vara med när en veterinär avlivar hundarna.

– De tycker det är oerhört påfrestande och jobbigt att vara med när veterinären avlivar hundarna, valparna är ju helt oskyldiga, säger Håkan Hansson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11