23948sdkhjf

Litium till framtidens batterier finns i Tyskland

Stora fyndigheter av litium har hittats under den tyska floden Rhen. Flera företag är intresserade av att bryta materialet som bland annat används i elbilars batteri. 

Idag utvinns mycket litium saltöknar i Sydamerika men även i dagbrott i Australien. Men nu har forskare vid Karlsruhes tekniska universitet KIT hittat stora mängder litium i den övre Rhendalen i sydvästra Tyskland rapporterar Reuters.

Utvinning är dock inte alldeles lätt att genomföra i det tätbefolkade området. Trots detta är flera aktörer intresserade av fyndigheten. 
– Den litiumfyndighet vi pratar om här är gigantisk och dess egenskaper är idealiska för vårt mål att producera högkvalitativt litium i stor industriell skala i Tyskland, säger Vulcan Energy Resources grundare Horst Kreuter till Reuters.

Förra året placerade EU litium på listan över kritiska råmaterial. EU-kommisionen har uppskattat att Europa behöver 18 gånger mer litium år 2030 jämfört med idag och mer än 60 gånger dagens nivå år 2050.

I Europa är Portugal det land med störst produktion av litium men där produceras idag inte tillräckligt bra litium för batteriindustrin. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063