23948sdkhjf

Svensk Sjöfart starkt kritiska till infrastrukturpropositionen 

Regeringens infrastrukturproposition håller inte måttet enligt Svensk Sjöfart.

Branschorganisationen Svensk Sjöfart är starkt kritiska till regeringens infrastrukturproposition som presenterades förra veckan. Satsningarna som föreslås sker framförallt inom järnvägen och vägar och Svensk Sjöfart menar att man saknar satsningar på sjöfarten, trots att ”Regeringen har som ambition att få till en överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart”.  

 Det är med förvåning vi från Svensk Sjöfarts sida tvingas konstatera att isbrytare inte nämns med en rad i Infrastrukturpropositionen. Därmed är förstås inte sagt att Trafikverket inte kan ta in investeringen i den nationella plan man kommer att börja arbeta med. Såsom strategiskt ansvarig myndighet för hela infrastruktursystemet utgår jag från att Trafikverket kommer att göra det men en tydlig signal från regeringen i Infrastrukturpropositionen hade varit lämplig, säger Rikard Engström och fortsätter:  

 Tyvärr tvingas vi återigen konstatera att regeringens ambition om överflyttning stannar vid just en ambition. De konkreta insatserna finns varken att läsa i gårdagens vårbudget eller i dagens proposition. Detta är direkt skadligt för svensk industris och besöksnärings konkurrenskraft. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tycks se att sjöfartens lediga kapacitet, i såväl fartyg, hamnar som farleder, utgör en potential och som Sverige som land över tid varit dåliga på att nyttja. Med den proposition man presenterar idag ser det dessvärre ut som att regeringen bäddar för att situationen förvärras ytterligare. Med en tydlig satsning, till en omfattning om kanske endast 1 procent av budgeten, hade man kunnat säkerställa isbrytningen till investering och drift, vilket hade varit en viktig satsning för arbetstillfällena i landet, säger Rikard Engström. 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094