23948sdkhjf

Se video: Stålbyggd hyperloopteknik tar leveranserna från gatan

Magway har utformat ett rörsystem där vagnar fyllda med gods drivs på stålskenor med hjälp av magnetiska motorsystem. Nu har planerna för den första rutten satts, och målet är att revolutionera leveransbranschen genom att ta godsleveranser från vägarna in i rör. Det ska minska både trafik och personolyckor.

I takt med en ökad e-handel har leveranserna på världens vägar och hav ökat i snabb takt, något som både ökat utsläpp och trängseln på gatorna. Detta ville Phill Davies och Rupert Cruise få bukt på när de startade bolaget Magway.

Magways affärsidé är att ta godstrafiken från vägarna genom att istället transportera godset i rör på ett miljövänligare vis. Enkelt beskrivet går Magways teknik ut på att gods levereras i vagnar som körs på stålskenor i rör, och som drivs via elektromagnetiska motorsystem. Detta ska göra lösningen till ett snabbare och mer tillförlitligt alternativ. Vagnarna i sig behöver heller ingen förare på plats, vilket gör att transportsystemet även kan minska personolyckorna.

Rören kommer att vara något mindre än en meter i diameter vilket kan tyckas vara litet, men enligt Magway ska systemet fortfarande kunna hantera största delen av alla paket som beställs. Vagnarna kan även köras med väldigt litet avstånd vilket gör att systemet ska kunna leverera en volym som motsvarar cirka 40 000 lastbilar per vecka.

Något som spelade stor roll för konstruktionen av det nya transportsättet var materialvalet, och Bradley Smith, projektingenjör för Magway, berättar för Worldsteel att stål var det självklara valet.

Ur hållbarhetssynpunkt är stål i slutändan nästan det enda sättet att gå på. Så vi använder oss av stålhjul på stålskenan för att ge oss maximal hållbarhet för både vagn och spår. Vi vill dessutom alltid använda material som kan återvinnas helt.

Men det är inte bara i vagnarna och skenorna som stål spelar en stor roll, metallen används också i ”motorsystemet” som är inbäddat i spåren med en 7 kg tung stålkärna där tre kopparlindningar utgör spolen. Stål har även unika elektromagnetiska egenskaper, och på varje vagn monteras magneter vilka drivs framåt av en magnetvåg.

Nu har Magway börjat planera för sina första installationer, och här är tanken att ett distrubitionscenter i Västra London ska anslutas med två anläggningar strax utanför staden. Här ska Magway-systemet kunna leverera cirka 600 miljoner paket per år. Tanken framöver är sedan att lösningen ska kunna spridas globalt.

Källa: Worldsteel

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094