23948sdkhjf

Nytt initiativ för ökad trafiksäkerhet

Nu lanserar Trafikverket och en rad andra aktörer initiativet Zhero för ökad trafiksäkerhet. Det är en del i Trafikverkets regeringsuppdrag Nollvisionen som handlar om att genomföra informations- och kunskapshöjande insatser inom trafiksäkerhet i vägtrafiken.

Nollvisionen bygger på tre byggstenar: säkra vägar, säkra fordon och säkra användare. Zhero kommer fokusera mest på den säkra användaren. Den som rör sig i trafiken behöver använda vägar, fordon och säkerhetsutrustning på ett ansvarsfullt sätt.

Organisationer som utformar vägsystemet eller utvecklar fordon har ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för trafiksäkerhet. Grunden är att det ska vara lätt att göra rätt i trafiken. När det sker en olycka ska systemet skydda användaren.

Samtidigt är man förstås beroende av att regler följs och det är där Zhero ska lägga sitt fokus. Intressant nog är i stort sett samtliga trafikanter eniga om att de själva visar hänsyn gentemot andra i trafiken. Mer än 90 procent instämmer i påståendet enligt Trafiksäkerhetsenkäten. Man anser alltså att det är övriga trafikanters bristande hänsyn som skapar sämre trafiksäkerhet.

Det säger en hel del om hur vi alla faktiskt kan bidra i det här arbetet, säger Maria Krafft, måldirektör trafiksäkerhet på Trafikverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111