23948sdkhjf

Svamp kan ersätta papper som emballage

Brittiska The Magical Mushroom Company hoppas kunna revolutionera förpackningsbranschen med sin svampodlade förpackning som är 100 procent biologiskt nedbrytbar.

Det brittiska start-up-företaget, The Magical Mushroom Company, meddelar att man startar storskalig produktion av sin biologiskt odlade och plastfria förpackning.

Den svampodlade förpackningen är 100 procent biologiskt nedbrytbar och lanseras som ett fossilfritt alternativ till polystyren. Fler varumärken har redan börjat använda förpackningen, och företaget siktar nu på en snabb expansion i Europa.

The Magical Mushroom Company (MMC) tillkännager nu lanseringen av storskalig produktion av sin svampbaserade biologiskt nedbrytbara förpackning, ett plastfritt alternativ som är helt nedbrytbart i en hemkomposthög eller blomsterrabatt.

Enligt MMC erbjuder förpackningen samma prestanda, till jämförbar kostnad, som förpackningar av traditionell polystyren. Redan idag används svampförpackningen av kunder för att skydda produkter, allt från från spisar till kosmetika och ett stort antal vanliga konsumentprodukter, inklusive bland annat Diageos alkoholfria ginmärke, Seedlip .

Den unika svampförpackningen framställs genom myceliumkompositsteknik, en banbrytande och patenterad metod utvecklad av det amerikanska företaget Ecovative Design LLC. Restprodukter från bearbetning av jordbruksprodukter som hampa, humle, majs och trävirke kombineras med svampens rotsystem – mycelium. Detta levande material odlas till önskad förpackning med hjälp av 3D-formar. När förpackningen växt klart härdas materialet och förhindrar ytterligare tillväxt. Hela processen, från design till prototyp, tar bara 14 dagar.

MMC Holding International LTD, som företräder The Magical Mushroom Company, har den exklusiva licensen i EU, Storbritannien och Irland att producera Mushroom Packaging. Dess första anläggning, i Esher, Surrey, startade produktion i augusti 2020 och har en kapacitet på att producera över en miljon förpackningsenheter per år.

Företaget kommer att öppna en andra fabrik i Storbritannien 2021, vilket ökar den totala produktionen till mer än tre miljoner enheter per år. Detta kommer att följas av anläggningar i Bulgarien och Italien, som tillsammans kommer att ge en produktionskapacitet i EU på mer än sex miljoner enheter årligen. En tredje kontinentaleuropeisk fabrik öppnar 2022 i Tyskland.

Svampbaserade förpackningar producerade av MMC är 100 procent biologiskt nedbrytbara i hemkomposten och bryts ner i jord inom 40 dagar. Det bryts också helt ner i vatten på bara 180 dagar, vilket innebär att det har en långsiktig potential att avsevärt minska nivån av plastavfall i våra hav, menar företaget.

MMC arbetar redan med ett varumärken som Lush Cosmetics, Raine Marine, Bodyshop, Seedlip (från Diageo-gruppen) och lyxdesignern Tom Dixon.

– Vi kallar oss Magical Mushroom-företaget av en anledning. Myceliums unika egenskaper är verkligen magiska och gör det möjligt för oss att producera ett slitstarkt, kostnadseffektivt och helt hållbart alternativ till polystyrenförpackningar, som biologiskt bryts ned i trädgården på under 40 dagar, säger Paul Gilligan, grundare och vd.

Källa: Se video

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.234