23948sdkhjf

Volvos tunga lastbilar är snart här

Fyra nya Volvolastbilar ska tas i serieproduktion, däribland nya Volvo FMX.

I fjol lanserade Volvo Lastvagnar en ny generation tunga lastbilar i Europa: Volvo FH, FH16, FM och FMX.

Nu uppger företaget i ett pressmeddelande att fabrikerna i Tuve, utanför Göteborg, Gent i Belgien och Kaluga i Ryssland, står redo att påbörja serieproduktionen och att monteringsfabriken i Tuve är först ut– där drar produktionen igång nu i mars.

– Alla fyra lastbilsmodeller har utvecklats med ett starkt fokus på att förbättra förarmiljön, säkerhet och lastbilarnas produktivitet, allt för att göra dem ännu mer effektiva än sina föregångare, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, i pressmeddelandet.

För anläggningsbilen Volvo FMX uppges det till exempel handla om en helt ny hytt med upprätta A-stolpar som ska ge föraren upp till en extra kubikmeter rymd och mer ljus inne i hytten.

Det ska också gå att förbättra sikten genom att lägga till en  dödavinkelkamera på passagerarsidan, en kamera som uppges visa en kameravy över frontens passagerarsida på sidodisplayen.

Nya Volvo FMX, FH och FM ska dessutom ha utvecklats för batterielektriska drivlinor, enligt pressmeddelandet ska serieproduktionen där starta under 2022.

– Det här innebär att våra kunders övergång till fossilfria transporter blir sömlös, i och med att de kan fortsätta att köra sina favorit-Volvolastbilar, säger Roger Alm.

Volvo Lastvagnar uppger att intresset för de nya tunga modellerna är stort – företaget räknar in över 12 000 ordrar 2020 och uppger att lanseringen och försäljningen fortsätter under 2021 på marknader utanför Europa.

– Vi är stolta över den betydande investeringen i dessa fyra nya modeller, vilka kommer att bidra mycket till både högre säkerhet på vägarna och ännu lägre miljöpåverkan, säger Roger Alm.

–  Att lansera ett helt nytt lastbilsutbud kräver en kraftsamling av våra ingenjörer såväl som ett större lagarbete tvärsöver hela Volvos organisation, inklusive våra underleverantörer, vilket gör den här produktionsstarten extra speciell för alla inblandade, särskilt med tanke på det utmanande år vi har bakom oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094