23948sdkhjf

Synsam etablerar produktionsanläggning i Östersund

Ska anställa 200 medarbetare och producera 1 miljon glasögon per år.

I oktober i fjol aviserade Synsam att glasögonjätten flyttar hem produktion av glasögon, primärt av hållbarbarhetsskäl, från Asien.

Planen var initialt att öppna en anläggning i Ockelbo. Men då kommunens förslag underkändes av förvaltningsrätten gick projektet om intet. Redan i samband med  att dialogen fördes i Ockelbo utvärderades även Eskilstuna och Östersund som möjliga etableringsorter.

Efter att planerna på fabrik i Ockelbo gick i stöpet fördjupades dialogen med Östersund och nu står det alltså  klart att ett fabrik- och innovationscenter om 8 100 kvadratmeter uppförs i  ”Hangar 90” som tillhört Jämtlands flygflottilj på Frösö Park som nu byggs om både interiört och exteriört.

– Östersund blir en perfekt plattform för Synsam Group att bygga vår nuvarande och internationella affär. Här finns ett bra lokalt näringsliv i en expansiv region med en välutvecklad infrastruktur och naturen runt knuten. Dessutom kan vi återanvända en befintlig lokal vilket är en fördel ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef Synsam Group.

Produktionsstart vid den nya anläggningen är planerad till i början av 2022 och anläggningen väntas ha behov av 200 medarbetare. Produktionskapaciteten ska uppgå till över 1 miljon glasögon per år. Den totala investeringen för glasögonjätten i projektet uppgår till cirka 250 miljoner kronor över tre års sikt.

Förutom fabrik ska anläggningen även inrymma ett utbildningscenter inom ögonhälsa. Och Synsam är glada över att äntligen vara i hamn med projektet.

– Vi befinner oss i en turbulent tid. Coronapandemin har satt fingret på sårbarheten i de globala försörjningskedjorna. Även om beslutet att flytta hem produktionen fattades innan pandemin och med vår hållbarhetsstrategi som grund, har vi stärkts ytterligare i övertygelsen om att vi gjort rätt analys, säger Håkan Lundstedt vidare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063