23948sdkhjf

Paketboxar rullas ut i Boden

Iboxen, ett obemannat skåp för att hämta, lämna tillbaka och skicka paket, testas först i Boden och i Stockholm.

Iboxen, ett obemannat skåp för att hämta, lämna tillbaka och skicka paket, testas först i Boden och i Stockholm.

E-handeln förväntas fördubblas i Sverige fram till 2025 och redan idag är belastningen på distribution och utlämningsställen stor. Iboxen, ett skåp i robust metall och utrustad med blåtandsteknologi, kan vara lösningen på problemen. 

I Boden ska 50 stycken skåp placeras ut i såväl centralorten som i omkringliggande byar. Flera transportbolag deltar redan från början i projektet och kommer att erbjuda iboxen som leveransalternativ.

- Vi har från starten varit fast beslutna om att vi vill bidra till att skapa förutsättningar för att hela Sverige skall leva. Därför ville vi starta projektet i en glesbygdskommun och en storstadskommun. Att det blev just Bodens Kommun var mer en lycklig slump då jag känner Claes Nordmark sedan tidigare. Vi träffades för ett år sedan och jag frågade då om det här skulle vara intressant för kommunen att vara först ut med att testa leveransskåp och Claes sade direkt att han gärna diskuterade frågan vidare. Efter att ha träffat kommunstyrelsen och jobbat intensivt med samhällsbyggnadsförvaltningen och Lars Andersson har vi nu ett år senare ett avtal med Bodens kommun och är i färd med att placera ut de första 50 boxarna, säger Thomas Backteman, medgrundare av företaget Iboxen.

Hållbarhetsaspekten är viktig för tillverkaren som ser en möjlighet att minska de just nu ökande pakettransporterna som leder till ytterligare utsläpp och negativ miljöpåverkan. Iboxens öppna och oberoende infrastruktur gör att att den är tillgänglig för alla transportbolag vilket kommer att skapa nya möjligheter som kommer att gynna såväl småföretagare som privatpersoner.

- Sweco jobbar med morgondagens samhälle och att få vara med att driva ett sånt här projekt som lokal konsult känns väldigt inspirerande säger Pontus Kristiansen, projektledare på Sweco.

- Ett spännande projekt där smart användning av digital teknik kan vara en lösning på ett högst analogt problem. Hållbarhetstanken är tilltalande vilket här uppe också handlar mycket om tillgänglighet säger Jörgen Nordqvist, näringslivsutvecklare, Boden Business Park.

Iboxen är grundat av Anders Holm och Tim Jörnsen, båda med lång bakgrund i svensk och global logistikverksamhet, Thomas Backteman, tidigare kommunikationsdirektör på bland annat Postnord och mångårig erfarenhet från kommunikation och PR, e-handelsentreprenören Paul Källenius och fastighetsinvesterarna Jan Björk och Patrik Hegbart. Vd för iBoxen Infrastuktur Sverige AB är Tim Jörnsen. Satsningen är samarbete mellan företagen bakom iBoxen, Sweco och Bodens kommun.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063