23948sdkhjf

Självkörande lastbilar från Scania snart verklighet

Självkörande lastbilar på våra motorvägar rycker allt närmare. Nu har Scania beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att testa självkörande lastbilar på E4 mellan Södertälje och Jönköping.

Självkörande lastbilar på våra motorvägar rycker allt närmare. Nu har Scania beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att testa självkörande lastbilar på E4 mellan Södertälje och Jönköping. Testerna kommer att genomföras tillsammans med TuSimple som leder utvecklingen av autonoma fordon. Lastbilarna körs autonomt men övervakas av en förare, ett så kallat nivå 4-test. En provningsingenjör kommer också att finnas ombord för att övervaka och verifiera den information som överförs till bilen från sensorerna.

I både USA och Kina pågår redan test av lastbilar enligt nivå 4 på allmän väg, men Scania är såvitt jag känner till först i Europa med att testa tekniken på motorväg och med nyttolast, säger Hans Nordin, som ansvarar för projektet Hub2hub.

Enligt Hans Nordin är så kallad Hub2hub-transport, körning på motorväg mellan omlastningscentraler, det första slags transporter på allmän väg där självkörande lastbilar kan bli verklighet.

Vi har kommit så långt i utvecklingen av självkörande fordon att tekniken kan vara mogen att marknadsintroduceras redan inom fem år när det gäller denna typ av transporter. Däremot dröjer det längre tid innan autonoma fordon för körning på vägar med dubbelriktad trafik och i tätortsmiljöer blir verklighet, säger Hans Nordin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126