23948sdkhjf

Stadsgårdskajen i Stockholm får landström

Stockholms hamnar har fått  bidrag från Naturvårdsverket och EU för att bygga elanslutningar för kryssningsfartyg. Det är en miljösatsning som leder till betydligt lägre utsläpp av koldioxid och luftföroreningar från fartygen i Stockholm och runt Östersjön.

För Stockholms hamnar innebär satsningen att Stadsgården ska utrustas med högspänningsanläggning för elanslutning. Det minskar miljöpåverkan väsentligt eftersom kryssningsfartygen då kan stänga av sina motorer för elproduktion och i stället ta emot el från det lokala elnätet. Projektet som startar under december i år delfinansieras av Naturvårdsverket inom ramen för Klimatklivet och har även beviljats EU-bidrag.

– Kryssningspassagerarna betyder mycket för Stockholm ekonomiskt och bidrar med över 1 000 arbetstillfällen till regionen. Elanslutningen på Stadsgården är del av en viktig gemensam miljösatsning tillsammans med andra Östersjöhamnar. Efter ett tufft år i spåren av pandemin är det verkligen något att glädjas åt, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd Stockholms stad.

– Det känns mycket glädjande och helt rätt att miljösatsningen för kryssningsfartyg i Stockholm har blivit prioriterad och beviljad bidrag både från EU och från det svenska Klimatklivet, säger Thomas Andersson, vd Stockholms hamn.

Arbetet med att utrusta Stadsgårdens kajlägen 167 och 160 med elanslutningar kommer att vara klart år 2023 respektive 2024.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.101