23948sdkhjf

Yrkesförare skadas på jobbet

Att skada sig när man lastar, lossar, bär eller flyttar föremål är den näst vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall. Män drabbas oftare än kvinnor och olyckstypen är vanlig inom industrin och bland yrkesförare, visar ny statistik från Afa Försäkring.

– Drygt 1 800 allvarliga arbetsolycksfall inträffade i samband med att man lastade, lossade, bar eller flyttade föremål under år 2017 och 2018. Olyckstypen utgjorde under denna period ungefär åtta procent av de allvarliga arbetsolycksfallen, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på AFA Försäkring.

– Ofta handlar det om att man halkar i samband med lyft eller att man slinter och tappar föremål. Ibland händer det på grund av missförstånd när två personer lyfter något tillsammans.

Rapporten bygger på en genomgång av 1 813 allvarliga arbetsolycksfall som inträffade under 2017 och 2018 som beror på olyckstypen lasta, lossa, bära eller flytta och som Afa Försäkring har betalat ut ersättning för genom arbetsskadeförsäkringen.

– Det är vanligare att män drabbas än att kvinnor gör det. En förklaring till att män i större utsträckning skadar sig när de lastar, lossar, bär eller flyttar föremål är att olyckstypen framförallt inträffar i mansdominerade yrkesgrupper. Flest antal allvarliga arbetsolycksfall inträffar inom industrin, medan yrkesförare har högst risk att drabbas av den här olyckstypen, säger Elin Henriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078