23948sdkhjf

Med koks i lasten

I mars beslagtog Tullverket över 60 kilo kokain, värt 100 miljoner på gatan, på ett koksfartyg i Uddevalla hamn. Nu åtalas tre män.

I mitten av mars anlöpte ett fraktfartyg lastat med koks, direkt från Colombia till Uddevalla hamn. Tullverket och Kustbevakningen kontrollerade fartyget vis ankomst, men lät medvetet bli att undersöka lastutrymmena. I stället sattes fartyget under bevakning. Strax efter midnatt 20 mars smög tre personer ombord på fartyget och ner i ett av lastutrymmena. Där grävde de fram tre väskor, smög av fartyget och greps av tullpersonal. En av de misstänkta slängde en av väskorna i havet och försökte gömma sig vid kajkanten, men Kustbevakningen och Tullverket lokaliserade både mannen och väskan.

Nu åtalas männen, födda mellan 1987 och 1995, för grov narkotikasmuggling.

Totalt fanns 61,2 kilo kokain i väskorna. Ett parti kokain av den storleken och kvaliteten är värt omkring 100 miljoner kronor i missbrukarledet.

– Över 60 kilo kokain är ett av de största beslagen som gjorts i Uddevalla och vi är nöjda med att vi lyckades stoppa narkotikan från att komma ut i samhället. Ytterligare en person är fortfarande efterlyst för inblandning i planeringen och genomförande av smugglingen och hon är numera internationellt efterlyst, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalen i Göteborg.

Tullverket gjorde ett beslag på över 25 kilo kokain i Uddevalla hamn i början av året, men ingen har kunnat knytas till det beslaget. Det beslaget var dock upprinnelsen till att det här fartyget sattes under bevakning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079