23948sdkhjf

Stena ökar kapaciteten i Östersjön

Stena moderniserar och förlänger äldre fartyg som därmed får mer plats för mer gods.

Stena line stärker sin position i Östersjön och ökar fraktkapaciteten mellan Nynäshamn och Ventspils, med hjälp av två större och modernare fartyg. 

2012 tog Stena line över linjen mellan Nynäshamn och Ventspils och sedan dess har verksamheten mer än dubblerats, från ett fartyg och tio avgångar i veckan, till dagens två fartyg som gör totalt 24 avgångar per vecka.

Under våren 2021 byts fartygen på rutten ut till de två större och modernare RoPax-fartygen Stena Lagan och Stena Mersey. Därmed ökar Stena line fraktkapaciteten på linjen med 30 procent.

– Vi ser ökad efterfrågan från våra kunder för sjötransporter i Östersjön. Det är en expansiv region där vi redan i dag har stark närvaro. Vi stärker nu vår position med två nya moderna fartyg, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

RoPax-fartygen Stena Lagan och Stena Mersey är byggda på det italienska Visentinivarvet år 2005 och har tidigare seglat på Stena lines linje mellan Belfast och Liverpool. Innan de går i trafik på sin nya linje i Östersjön ska de genomgå förlängning och modernisering. De får en ny 36 meter lång mittsektion och ett separat bildäck, samt effektiv genomkörande lastning och lossning. Interiören uppdateras och för chaufförerna som reser med fartygen lanseras en matsal endast för chaufförer, som finns på flera andra Stena line-fartyg.

Stena Lagan befinner sig just nu på skeppsvarvet Sedef i Tuzla, Turkiet för ombyggnation och förväntas gå i trafik under det första kvartalet. Stena Mersey seglar på linjen Belfast-Liverpool fram till årsskiftet och ska sedan förlängas och modifieras på samma varv under våren. Hon beräknas gå i trafik på sin nya linje före högsäsongen under sommaren 2021.  

– Vi bygger vidare på vårt RoPax-koncept med en kombination av frakt och passagerare. De två nya fartygen blir ett fantastiskt tillskott till våra kunder och vi ser fram emot att välkomna dem ombord, säger Johan Edelman, sedan 1 oktober ansvarig för Stena lines linjer till och från Lettland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172