23948sdkhjf

Widriksson satsar på gasbilar

Widriksson har köpt tio tunga lastbilar av typen Scania Pro och Iveco Eurocargo, som drivs av komprimerad biogas. Det innebär en total utsläppsminskning på drygt 3 600 ton koldioxid på tio år jämfört med om dieselfordon använts.

Widriksson har kört lätta lastbilar med gasdrift sedan 2005 men det här är företagets första investering i tunga gasfordon. Det första fordonet togs emot i början av september och resterande kommer att levereras i höst och under 2021. 

– Biogas i tunga fordon har finte riktigt slagit igenom än, förutom inom kollektivtrafiken. Det vill vi ändra på. Att vi investerar i gasbilar för sista kilometern-transporter visar att även andra tunga fordon än bussar kan drivas på förnybar biogas. Det är viktigt att sprida kunskap om att biogas är ett bra alternativ till andra drivmedel, säger Johan Nyblom, vd på Widriksson logistik.

Tack vare en egen gasstation och ett nära samarbete med leverantören Scandinavian Biogas kör Widrikssons gasbilar med 100 procent biogas i tanken, till skillnad från de fordon som tankar fordonsgas från bensinmack, där gasen blandas med fossil naturgas.

Det statliga initiativet Klimatklivet har bidragit till investeringen i de tio nya lastbilarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.064