23948sdkhjf

Unga lastbilschaufförer tävlar

I morgon den 16 september är det dags för den första av tre årliga kvaltävlingar för unga lastbilschaufförer inför Yrkes-SM 2022. Ungdomar från gymnasieskolans fordonsprogram, inriktning transport, ska i Västerås visa prov på skicklighet i olika moment som alla speglar en lastbilschaufförs vardag.

Koncentration och gott omdöme krävs när de unga ska lastsäkra och precisionsköra lastbilar och truckar. Utöver det ska teoretiska prov skrivas. Segrarna i varje kvaltävling kvalificerar sig till Yrkes-SM som 2022 genomförs i Växjö.

Arrangör är Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya. Huvudpartner är Volvo lastvagnar som förser tävlingen med toppmoderna och ändamålsenliga fordon. 

Gymnasieskolorna, Yrkesvux och Arbetsförmedlingen erbjuder i dag över tretusen utbildningsplatser, men de svenska transportföretagen har varje år behov av att anställa betydligt fler.

– Den som utbildar sig till lastbilschaufför i dag har en i princip hundraprocentig chans att få jobb direkt efter studierna. Detta innebär att lastbilsförarutbildning är en bra satsning för både individen och samhället, säger Lasse Holm, tävlingsansvarig.

    Kommentera en artikel
    Meddela redaktionen
    Utvalda artiklar

    Sänd till en kollega

    0.063