23948sdkhjf

"Postnord är Sveriges största knarkdistributör"

Nu ska postlagen ändras, så Postnord slipper agera knarkkurirer.
Flera artiklar på sista tiden har uppmärksammat problemet med illegalt innehåll i brev och paket. Personalen på Postnord får inte öppna paket och brev och inte heller tipsa polisen,  även om de misstänker att det finns knark i breven. Det innebär i praktiken att Postnord agerar knarklangare. Och inte bara knark - även vapen, explosiva varor och dopningsmedel skickas per post. 
Posthemligheten och tystnadsplikt väger tungt, men nu ska lagen ses över, så att postens anställda kan tipsa polisen om misstänkta brev och paket, utan att begå lagbrott. 

– Tyvärr har utvecklingen under senare år lett till att Postnord blivit den främsta distributören av droger i landet och det vill de absolut inte vara, säger Henrik Blusi, chef för polisens brottsförebyggande och ingripandeenhet i Västernorrland, till SVT. 

För de anställda på Postnord är de illegala försändelserna dessutom en arbetsmiljörisk då till exempel explosiva ämnen kan brisera. 

– Vi har arbetat med den här frågan sedan 2012. Postlagen är otidsenlig och är inte anpassad till den utveckling av näthandeln som skett på kort tid. Den behöver moderniseras så att den motsvarar tidens krav, säger Anna Karlsson, samordnare av alkohol och drogfrågor vid länsstyrelsen i Västernorrland, till SVT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078