23948sdkhjf

Stora mängder explosiva ämnen lagras i Kalmar hamn

Länsstyrelsen uppmärksammar riskerna med lagring i hamnen.

Den fruktansvärda explosionen i Beiruts hamn, som berodde på att en stor mängd kemikalier som används för konstgödseltillverkning förvarades i hamnen, har föranlett en diskussion om Kalmar hamn. Här lagras nämligen också en hel del konstgödsel. 

Vid explosionen i Beirut antändes 2 750 ton, i Kalmar har Swedish agro, som tillverkar konstgödsel, tillstånd att förvara upp till 2 500 ton.

Kan en liknande explosion inträffa här? 

Nja, brandmyndigheterna bedömer risken för en explosion som minimal.
– Om företagen följer de lagar och regler som finns i Sverige ska det inte kunna hända. Men man kan aldrig säga aldrig, risken med sabotage finns alltid, säger Mattias Andersson, enhetschef vid Kalmar brandkår, till SVT.

Det säkerhetspolitiska läget och händelsen i Beirut har ändå lett till att länsstyrelsen och kommunen inlett en dialog med Swedish agro, som nu ger ett halvt löfte att minimera lagret i Kalmar.

– Vi kan förstå människors oro med anledning av det som hänt i Beirut. I Sverige finns dock ett mycket rigoröst regelverk för hantering av bland annat konstgödsel, säger vikarierande landshövding Cecilia Schelin Seidegård och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson.

– Vi välkomnar en dialog med länsstyrelsen och Kalmar kommun. Vi har tillstånd för lagring av konstgödsel som vi känner oss trygga med. Riskerna med vår hantering är enligt myndigheterna minimala. Vi har ändå förståelse för att det uppstår oro som beror på händelser i vår omvärld. Mot denna bakgrund är det vår absoluta ambition att minimera mellanlagring i Kalmar hamn under hösten. Swedish agro strävar alltid efter att ha låga lager, säger Mats Jönsson, vice vd på Swedish agro.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062