23948sdkhjf

Omfattande uppsägningar stundar

Tallink Grupp inleder en mycket omfattande omorganisation över hela koncernen - många anställda kommer att sägas upp där rederiet har verksamhet.

Tallink Grupp har meddelat företagets personal att rederiet nu anmäler till den estniska arbetsförmedlingen och det estniska sjöfacket om att påbörja ytterligare kollektiva uppsägningsprocesser i koncernens olika dotterbolag.

Både i Estland och Lettland har företaget påbörjat en kollektiv uppsägningsprocess.

Inom det finska dotterbolaget är omfattande permitteringar av både landpersonal och besättning redan på plats, och dessa fortsätter på antingen hel- eller deltid. Nästan alla de 1 200 anställda inom Tallink Silja OY påverkas av permitteringarna, antingen i företagets landorganisation eller ombord på de två finskflaggade fartygen Silja Serenade och Baltic Princess.

Sammantaget påverkas upp till 2 500 anställda inom Tallink.

– Den senaste tidens försämring av pandemisituationen i vår region, de olika reserestriktionerna på våra hemmamarknader och de olika bud som ges kring reserekommendationer har haft negativ inverkan på vår biljettförsäljning under de senaste tre veckorna. Detta i kombination med avsaknaden av beslut om fortsatta stödmekanismer i våra hemländer, har nu fört oss till den punkt där vi måste optimera vår verksamhet snabbt och beslutsamt för att säkerställa företagets bärkraftighet, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp. Han fortsätter:

– Det är uppenbart att det i nuvarande situation och under rådande förhållanden inte är ekonomiskt möjligt för oss att fortsätta tillhandahålla alla de produkter och tjänster vi hade planerat för höst- och vintersäsongen, vilket också innebär att vi inte kan erbjuda så mycket arbete till alla kollegor i företaget som vi hade hoppats på.

– Under våren planerade vi utifrån tron att vi skulle kunna återuppta trafiken på våra rutter till Sverige inom överskådlig tid. Men i dag befinner vi oss i en situation där det fortfarande inte är möjligt för oss att trafikera Sverige ur turismsynpunkt, och resor mellan Estland och Finland påverkas negativt av många faktorer. Jag hoppas verkligen att de olika stödsystem för att hantera lönekostnader som för närvarande diskuteras på regeringsnivå i Estland, Finland och Sverige snart kommer att leda till positiva beslut, och att vi därmed kan minska antalet positioner som står inför uppsägning eller omorganisering. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079