23948sdkhjf

Papperslagret i Gävle står klart

 I förra veckan invigdes det världsunika automatiserade lagret för papper i Gävle hamn. som transportnet har skrivit om tidigare. Bandklippningen gjordes av Sveriges utrikeshandelsminister och minister för nordiska frågor, Anna Hallberg.

– Detta är en oerhört viktig investering och ett nav för Gävle, Sverige och världen för att få tillgång till svenska produkter. Vi kommer att vara en förebild för modern logistik där vi har tänkt hållbart, långsiktigt och för tillväxt, sade hon.
Under ceremonin fick man se kranarna och transportbanden skicka rullar in i och ut ur lagret. Pappersrullar staplades upp till den högsta höjden på 15 meter. Det visades också hur pappersrullar laddas från tåg till transportband, vidare in för lagring i magasinet och slutligen hur de kommer ut ur lagret för att fyllas i containrar och skickas vidare ut i världen.

Lagret tas i drift i september och de första tågen fullastade med pappersrullar kommer i början av oktober.

– Detta blir en konkurrenskraftig och hållbar lösning för oss och våra kunder. Vi kommer att börja med papper från vårt Frövi-bruk och senare kan vi köra ytterligare volymer hit, steg för steg, sade Peter Olson , logistikchef på BillerudKorsnäs.

– Papper är den viktigaste varan i vår region med enorm potential för hamnen. Denna investering är vårt bidrag och vi är övertygade om att den kommer att bli framgångsrik, säger Eryn Dinyovszky , chef för Yilport Nordic.

CFS Paper-investeringen är en del av en större investeringsplan i samband med utbyggnaden av containerterminalen som ska dubbla kapaciteten och säkra sin plats som ostkustens största.

Papperslagret...

*Byggdes på 1,5 år
*Kostnad 200 miljoner
*Ägare och byggherre Gävle hamn. Ansvar operativ verksamhet Yilport Nordic. Huvudentreprenör NCC.
*25 underleverantörer har arbetat under huvudentreprenören NCC
*Tio olika företag med projektörer och konstruktörer har varit involverade för att designa och konstruera anläggningen
*600 m ny järnväg till magasinet
*En ny elektrisk transformatorstation byggdes för magasinet
*Byggnadsarea 11 100 kvm
*Två st helautomatiska 40 m höga kranar
*Cirka 450 m automatiskt transportband 
*Lagringskapacitet ca 40 000 ton
*150-200 containrar kan anläggningen lasta ut till per dygn
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094