23948sdkhjf

Erika vill köra långturer och har redan fixat jobb

När coronan grusade framtidsplanerna bytte Erika Jonsson bana. Snart är hon färdig grusbilschaufför.


Branschen skriker efter lastbilschaufförer och särskilt eftertraktade är kvinnliga chaufförer, för att få bukt med snedfördelningen inom yrket.

En som just håller på att lära sig köra lastbil i Gävle är Erika Jonsson. Hon är från Värmland, är 29 år och går Yrkesakademins chaufförsutbildning sedan en dryg månad. Hon är nöjd med såväl upplägget som lärarna.

– Jag har jobbat som countryartist i fem år och försörjt mig på musiken. Nu hade jag en stor turné inbokad i Sverige och Norge, men så kom coronan och allt ställdes in. Jag tänkte att jag måste göra något annat, och så fick jag syn på den här utbildningen och fick plats. Jag älskar att köra bil och har alltid velat köra lastbil, så det är perfekt. Och utbildningen är görkul, särskilt lektionerna med mekanik och motorns uppbyggnad.

Hittills har klassen bara övat i simulator, men snart är det dags för riktig körning vilket Erika ser fram emot. Hon har redan säkrat ett jobb efter utbildningen.

– Jag har ett litet barn och vill inte vara borta hemifrån för långa dagar, så jag ringde redan före utbildningen till ett åkeri här i stan, och de lovade att jag får jobb där när jag är klar. De kör grus och det är perfekt för då kan man jobba 7–16. Men när min dotter är större vill jag köra långturer ner i Europa.

Erika har inte funderat så mycket på om branschen är mansdominerad och i hennes klass är nästan alla tjejer. Men även om hon bara skulle få arbeta med män framöver är hon lugn:

– Jag har hängt mycket med grabbar i mitt liv, det kommer att gå jättebra.


Fakta/
Omskolningsdags
Det finns i princip två vägar om man vill utbilda sig till lastbilschaufför som vuxen:

Kommunal vuxenutbildning
Finns på runt 25 orter. Kravet är att du är över 18 år och har körkort. Utbildningen pågår i 30–40 veckor och är CSN-berättigad. Ger körkort för lastbil och eventuellt för lastbil med tungt släp, samt yrkeskompetensbevis. Komvux eller kommunens hemsida har mer info.

Arbetsmarknadsutbildning
Finns på omkring 30 orter. Riktar sig främst till arbetslösa. Samma krav här, över 18 och körkort. Utbildningen tar 22–25 veckor. Ger körkort för lastbil, och eventuellt för lastbil med tungt släp, samt yrkeskompetensbevis. Arbetsförmedlingen har mer information.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078