23948sdkhjf

Ahlsell får stort uppdrag inom bygglogistik

Ahlsell får ansvar för att logistiken fungerar under bygget av Mälarsjukhuset.

Mälarsjukhuset i Eskilstuna ska byggas ut av NCC för att få plats med framtidens patienter, och Ahlsell blir logistikoperatör för bygget.

Den nya byggnaden ska, förutom att vara sjukhusets nya huvudentré, inrymma bland annat akutvård, förlossning och hjärtintensiv. Medicinsk utrustning ska installeras i många lokaler och produktionen kräver komplexa installationsarbeten.

Det omfattande projektet planeras pågå till 2025. Nu pågår mark- och grundläggningsarbeten parallellt med bygghandlingsprojektering. Stommen ska börja monteras i slutet av 2021 och arbetet pågår under cirka ett år. 

Avtalet med Ahlsells omfattar logistikfunktioner för hela projektet, som kommer att löpa med full fart från och med 2021 – med successiv början i år. I rollen som logistikoperatör har Ahlsell ansvar för bemanning och utförande av ett flertal logistikfunktioner: Kontrollstation med tillhörande terminal, materialtransport mellan konsolideringsterminal och byggarbetsplats, lossning med maskin samt inkörning av material och utkörning av avfall.

– Sett till ökade krav på hållbarhet och kostnadseffektivitet, finns det en stor fördel för projekten att med enkla modeller för samverkan och resursdelning få rätt saker på rätt plats och i rätt tid, säger Fredrik Bergegård, försäljningsdirektör på Ahlsell Sverige.

– Vi är helt övertygade om att effektiv bygglogistik är framtidens sätt att bygga, då fördelarna är så många. Byggherren minskar totalkostnaden för projektet, samtidigt som risken för projektförseningar minskar. Det finns också en stor hållbarhetsaspekt i det hela med betydligt färre lastbilar – med hög fyllnadsgrad – som minskar utsläppen av växthusgaser.

Ytterligare en fördel är den förbättrade strukturen: Eftersom byggmaterial inte förvaras på byggplatsen, minskas risken för antalet arbetsplatsolyckor. Dessutom kan man fokusera fullt ut på själva produktionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093