23948sdkhjf

Birka lägger ner för gott

Rederiet ger upp och kastar yxan i sjön efter 49 år.

Birka cruises har haft kryssningstrafiken inställd sedan 7 april, och ger nu upp.  Rederiet lägger ner hela sin verksamhet, efter 49 år.

Så här skriver rederiet i ett pressmedelande:
"Vi slutar kryssa - tack för oss! Anledningen är de ekonomiska konsekvenserna i pandemins spår som har slagit hårt mot oss och hela kryssningsbranschen. Osäkerheten kring hur resandet kommer att utvecklas har också bidragit till att vi tvingats fattat detta beslut efter att ha utvärderat alla tänkbara alternativ."

 – Det är verkligen en ledsam dag för oss. Vårt fartyg M/S Birka Stockholm kommer att läggas upp i väntan på att det blir klart med någon annan lösning framöver, säger Birkas marknadschef Marcus Hammarström till Transportnet. 

Seko Sjöfolks ordförande Kenny Reinhold säger till Dagens Nyheter att han befarar att många blir av med jobbet. 43 anställdapå huvudkontoret och 466 ombordanställda berörs. De som jobbar ombord är anställda av systerföretaget Rederi Eckerölinjen. Några av dem kan få jobb på Eckerö-båtarna, men många tvingas antagligen gå. 

Kenny Reinhold säger till DN att rederier som har fartyg med plats för fordon har klarat pandemin bäst. De kan växla över till att transportera gods, även om de volymerna har minskat kraftigt. Fartyg som har enbart personkryssningar som affärsidé - som Birka - är mer sårbara.

Rederiet grundades på Åland 1971 och har sedan dess bedrivit kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn. Omsättningen uppgick 2018 till 700 miljoner kronor, med ett resultat på drygt 18 miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078