23948sdkhjf

Svenska retursystem satsar på spår

Tomma containrar går med tåg till Europa, för att där fyllas med varor och skickas tillbaka till Sverige.

Svenska retursystem driver och utvecklar dagligvarubranschens gemensamma retursystem för distribution av varor. Under senaste året har de ökat andelen transporter på järnväg ut i Europa. Genom att använda tåg i stället för lastbil minskar koldioxidutsläppen med cirka 50 procent på valda sträckor.

I dagsläget fraktas upp till tolv containrar varje vecka med tomma returlådor från Sverige till Duisburg i Tyskland. Därifrån levereras de  till kunder i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Italien och Irland som fyller lådorna med livsmedel för den svenska marknaden. Under 2019 sparade tåglösningen in motsvarande 240 ton koldioxid.

–Vi ser stor potential i att flytta fler av våra transporter till järnväg. År 2030 ska alla våra utrikestransporter vara fossilfria och att flytta fler transporter från lastbil till tåg ser vi som en viktig väg för att nå målet, säger Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska retursystem.

– Containerlösningen med tåg är klimatsmart och ger ökad leveranssäkerhet i och med att returlådorna finns på plats i Duisburg närmare våra europeiska kunder. På sikt ger containerlösningen oss också möjligheten att erbjuda kortare ledtid, säger Pontus Björkdahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078