23948sdkhjf

Arktisk gäst till Helsingborgs hamn

Från och med nu ska ett grönländskt rederi trafikera Helsingborg var tredje vecka.

Från och med den 2 juli kommer Helsingborgs hamn att få regelbundna besök av det grönländska rederiet Royal arctic. Royal arctic och isländska Eimskip har ingått ett VSA-avtal, (vessel sharing agreement), där de två rederierna kan dra nytta av varandras kapacitet. Båda rederierna har också investerat i nya fartyg.

Tukuma arctica är namnet på det helt nya fartyg som snart kommer att tas i drift i Helsingborg. Slingan har sin utgångspunkt i Århus och går sedan till Torshavn, Reykjavik, Nuuk, Reykjavik, Reydarfjordur, Torshavn, Århus, Aalborg och Helsingborg för att återvända till Århus.

– Vi är stolta och glada över att vara en utvald partner i en slinga som förbinder och öppnar nya affärsmöjligheter på Grönland, Island och i södra Sverige och vi ser mycket fram emot att välkomna det helt nya fartyget Tukuma arctica, som har en kapacitet på hela 2 150 TEUS. Fartyget kommer därmed att vara ett av de största containerfartygen vi tar in i hamnen just nu, säger Mark Wieden, säljare som har ansvarat för affären i Helsingborgs hamn.

Fram tills avtalet undertecknades har Royal arctic endast opererat på marknaderna mellan Grönland, Island och Färöarna. Verner Hammeken, vd för Royal Arctic, kommenterar VSA-avtalet på följande vis:

– Det är en historisk händelse för Grönland, Island och Färöarna att få detta godkännande från den isländska konkurrensmyndigheten. Det möjliggör genomförandet av ett avtal som effektiviserar den västnordiska handeln. Det är glädjande att vi nu kan arbeta till och från Island på samma sätt som i resten av världen, där företag kan konkurrera om tjänster medan de delar kapacitet. Detta minskar både kostnader och miljöpåverkan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094