23948sdkhjf

Peab bygger ut Trelleborgs hamn

Ska anlägga nya färjelägen och en särskild pir till TT-lines nya båt.

Peab ska bygga färjeläge 11 och 12 samt sidoramp i färjeläge 10 i Trelleborgs hamn. Byggstart äger rum nu i juni och projektet beräknas vara klart vid årsskiftet 2021/2022.

Trelleborgs hamn är Skandinaviens största RoRo-hamn som tillsammans med övriga svenska hamnar hanterar ungefär 90 procent av Sveriges export och import. Miljön vinner på att fartygstrafiken flyttas längre bort från bebyggelsen i centrala Trelleborg till de nya lägena i sydost, samtidigt som säkerheten vid manövrering ökar och hamnlogistiken blir bättre.  Trelleborgs hamn kommer att kunna ta emot 240 m långa fartyg i färjeläge 11 och 12 när de blir klara. Färjeläge 10 får en ny sidoramp anpassad för TT-Lines kommande fartyg ”Green Ship”.

– Vi ser fram emot att vara delaktiga i att utveckla hamnen och bidra till Trelleborgs hamns vision om att stärka sin position som Östersjöns effektivaste och klimatsmartaste hamn, säger Göran Wiking, regionchef på Peab.

Projektet har stort miljöfokus och i byggskedet arbetar Peab för att minimera miljöpåverkan bland annat genom sina produkter eco-betong och eco-asfalt, som minskar koldioxidutsläppen med cirka 63 procent jämfört med traditionell asfalt. Stora delar av transporterna drivs av HVO-diesel och stålet, som är en betydande del i projektet, kommer mestadels att transporteras via järnväg och båt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078