23948sdkhjf

Orkla, Volvo lastvagnar och GDL hoppas på ketchupeffekt

GDL som kör åt livsmedelstillverkaren Orkla, ska nu köra på biogas mellan Orklas lager och ketchupfabriken i Blekinge.

Orklas mål är att alla deras svenska inrikestransporter ska bli fossilfria, och för att nå dit är gas ett alternativ. Orkla har därför valt Volvo lastvagnar och finska gasbolaget Gasum som partners i en tvåmånaders testperiod, där GDL ska köra transporterna på flytande biogas mellan Orklas lager i Helsingborg och Felix ketchup- och dressinganläggning i Fågelmara, Blekinge.

– Vi gläder oss åt att aktörer som Orkla går i bräschen för hållbara transporter. Med flytande gas finns stor potential att minska utsläppen inom transportsektorn, säger Mikael Antonsson, trafikchef för Sverige på Gasum.

– Testperioden är ett sätt för oss att öka kunskapen om gas som fordonsbränsle både internt och hos våra transportörer och att tillsammans skapa förändring för att minska utsläppen i transportsektorn. Vi vill påverka våra transportörer till mer hållbara val och ser att vi måste göra detta tillsammans. För att det ska fungera krävs att åkerierna byter bil och att vi som transportköpare väljer alternativa bränslen, samt att det finns tankstationer att tillgå, säger Emelie Zakrisson, kategorichef energi, Orkla.

– För GDL är testperioden en spännande fortsättning på övergången till fossilfria alternativ. Vi utökar vår flotta med gasbilar och får ännu fler mils erfarenhet av för- och nackdelar med de olika teknikval som är tillgängliga i dag. Vi sätter också stort värde på de konstruktiva och kunniga samarbetspartners som vi arbetar med i projektet, säger Anders Wendelius, affärsområdeschef på GDL. 

– Med flytande biogas i tanken blir transporterna fossilfria, samtidigt som prestandan är oförändrad för våra tunga fordon, plus att bränsleekonomin ser riktigt positiv ut, säger Stefan Strand, vd Volvo lastvagnar Sverige.

Förhoppningen är att de som är med i testet ser att gaslastbilar ger minskade kostnader och utsläpp, utan att prestandan blir sämre. Testperioden ska sedan utvärderas och därefter ligga till grund för en större upphandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08