23948sdkhjf

Polisen: Många inbrott i lastbilar

Polisen råder chaufförer att parkera på upplysta platser och larma direkt om man ser något skumt.

Totalt 92 inbrott i och stölder ur lastbilar har skett i polisregion Öst fram till sista april i år, meddelar polisen. De flesta stölderna har skett längs E4, nattetid, i Jönköpings län.

Inbrott i lastbilar görs främst på större parkeringar vid E4, och oftast när chauffören ligger och sover i hytten. Någon eller några personer bryter sig in i bilen eller skär hål i kapellet och stjäl gods från flaket.

Oftast är det elektronikprodukter som stjäls, som bildskärmar eller tv-apparater, men även bilbarnstolar, cyklar och vitvaror har stulits till höga värden.

Ett exempel från april är att 20 bilbarnstolar stals från en lastbil som stod parkerad vid Klevshult i Vaggeryds kommun. Fyra dagar tidigare stals omkring 50 bilbarnstolar från en lastbil på Hyltena rastplats.

Stölderna upptäcks oftast på morgonen, när chaufförerna vaknat och gått ur hytten, men ibland upptäcks de inte förrän chauffören kommer till sin destination och godset ska lastas av. Det händer också att chaufförerna inte vet vad som stulits eftersom de inte vet vilket gods de transporterar.

– Chaufförer kan vara noga med var de parkerar för natten, välja upplysta parkeringsplatser och ställa upp lastbilarna så att man hjälper varandra att förhindra stölder och hålla koll, säger Joakim Wallberg, operativ kordinator, brottssamordningen i Region Öst.

– Sedan finns det både rörelsedetektorer och larm i lastutrymmena som transportföretagen kan använda. Det borde kanske vara intressant med tanke på att det är väldigt mycket gods till ett väldigt högt värde som stjäls.

Polisen och Tullverket samarbetar för att lösa den här typen av brott. Utredningarna visar att stölderna ofta är organiserade, då det måste finnas någonstans att sälja typen och mängden gods. Brotten sker oftast längs E4 och det finns mycket få vittnen till stölderna. Polisen är angelägen om att få in tips och iakttagelser som kan göra att brotten klaras upp.

Polisen varnar också för dieselstölder, främst nattetid på rastplatser.

Den som åker E4 nattetid kan hjälpa polisen genom att hålla lite koll - om man ser något som ser misstänkt ut, ring polisen direkt på 114 14. Är det ett pågående brott, ring 112.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079