23948sdkhjf

Krockade med ledningsstolpe– åkeriet riskerar mångmiljonböter

Öresundskraft överklagar böter för strömavbrott. "Åkeriet ska betala".

Klockan 20:37 den 6 juni 2018 kolliderade en lastbild med en 130 kV ledningsstolpe längs väg 107 utanför skånska Åstorp. Reparationsarbetet, sanering av diesel från lastbilen och efterkontroller gjorde att det dröjde ända till klockan 15 dagen därpå innan kunderna hos Öresundskraft hade el igen. Hos Höganäs energi fick de sista kunderna elen åter vid 17:30-tiden. Totalt drabbades 17 500 kunder. 

Höganäs energi betalade ut den lagstadgade avbrottsersättningen på drygt 18 miljoner kronor, och krävde pengarna av Öresundskraft i en efterföljande stämning. Tingsrätten gick på Höganäs energis linje och dömde den 17 april Öresundskraft att betala avbrottsersättningen och motpartens rättegångskostnader.

Men Öresundskraft har nu överklagat tingsrättens dom.

– Vi har förståelse för Höganäs energis krav men vi överklagar domen. Vi anser att den som orsakat skadan ska betala, säger Dan Lilja, chef för affärsområde distribution på Öresundskraft.

– Tingsrätten konstaterar att lastbilsföraren använde sin mobil under körningen och att lastbilen körde för fort. Vi anser att det är en exceptionell händelse och att det därför är en fråga för åkeriet och dess försäkringsbolag. Överklagandet är ett normalt juridiskt förfarande och ett led i att driva ersättningsfrågan. Nu avvaktar vi hovrättens prövningstillstånd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094